försöker leva igen

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2009

Ekonomi....jämförelsepris...m.m

Av Flummet - 20 oktober 2009 22:31


 

Kom just på att nästa månad blir halvjobbig ( december får jag ingen lön alls ..min första lön får jag i januari så det är 60 dagar utan pengar..huvaligen )...beroende på om "det där stället" godkänner mig som "dålig" eller inte...så kommer även Mr T´s CSN räkning på 1900 kr...
Fasen...jag längtar till den dagen då vi kan betala av den räkningen i Januari så hela året är betalt...
Den kan ju absolut inte komma månadsvis, nej nej..den måste komma kvartalsvis.

Jag har ändrat telefonräkningen och interneträkningen till månadsvis, även el-räkningen är numer på runt 750 kr i månaden för vår 2:a hellre än runt 2000kr var 3:e. Den kom alltid lägligt ihop med CSN så det var 4000kr extra som skulle ut. Visst ..det blir lite extrapengar då de förlorar pengar på det...men skönt är det.

Har alltid varit noga med att betala räkningar hela livet. Jag sitter och knapprar på miniräknaren varje månad för att se hur mycket man har kvar. Är man inte ensamboende så kan det vara en trygghet som nu att veta att vi Klarar oss även om jag inte får pengar för att jag är sjuk. Det är inga lyxsummor vi har, vi klarar oss men kan inte lägga undan något sparande. Vi har varken hus eller barn och jag vill inte tänka på hur jobbigt ni måste ha det när någon utav er är tvungna att vara hemma.

Den enda lyx vi har är Internet och kabeltv. Men! - jag shoppar.....vissa månader..inget..andra månader småsaker. Men alltid kontant. Vi har aldrig haft problem med att betala räkningar som sagt, men jag bestämde mig för att det fick vara slut med kreditskulder. 
Under ett halvår lade jag all min energi vid räkningstiden åt att räkna räntor ( som jag gjort i alla år ) och betala av 9 krediter! Det var inga speciella..många på kläder...ikea...mastercard..etc..
Nu idag har vi IKEA och mastercard kvar. Till slut kändes det bara sorgligt att få faktura på faktura när man faktiskt kunde betala kontant eller spara för att köpa det man ville.
Jag kan än idag köpa på faktura, men jag betalar av det månaden därpå.

Att jag säger "Vi" är för att det just är "Vi" som betalar. Vem osm än handlat så har vi gjort så sedan vi träffades. Vi flyttade ju ihop efter 2 veckor tillsammans för snart 9 år sedan..så det bara blev så. Vi har aldrig någonsin tjaffsat om pengar, aldrig räknat på vem som handlat vad på ex. ica. Aldrig någonsin och det är så skönt.
Det bara kommer helt naturligt.

Vi lägger ihop alla räkningar, delar på dem, betalar efter egen förmåga och sedan har vi lika mycket kvar att leva för varje månad. Varje månad sparar vi efter förmåga till sparkonto och pensionskonto.
Sparkontot har vi redan kommit överens om att det delar vi på rakt om vi någonsin går isär Om inte den ena behöver det bättre.

Ingen ljuger för den andre och alla kort ligger på bordet.

Nu kanske det låter dumt att jag funderar på att köpa en ny mobiltelefon mitt i allt..men kostnaden skulle minska med runt 55 kr i månaden..trots att den blir ny. Det är engångskostnaden på 695 kr som blir den största kostnaden.
Min mobil låste sig idag igen....larmet ringde 08:30 och fanskapet gick inte att låsa upp för att stänga av larmet...så jag tror jag byter imorgon..skall fundera lite till.
Jag skall jämt fundera, tänka över ekonomiska beslut och kolla kilopriset på allt i mataffärerna.

En sak ni skall veta att ni blir grymt lurade i mataffärer på de s.k " billiga priserna" ofta så är kilopriset högre på de billigare varorna..och jämförelsepriset ska vi inte prata om.
Mång tittar tyvärr bara på priset och missar kolla hur mycket de innehåller och hur mycket vikt det är. Det kan ofta löna sig att köpa originalmärken. Även innehållet är ofta utbytt mot billigare produkter.

I många av affärernas egna skinkor så kan det vara uppåt 9,10 eller mer tillsatser..druvsocker,glutamat i olika former,socker m.m Varför tror ni de egna märkena är så billiga ?
Sen springer även jag och köper ex. det billiga märket Euroshopper´s champinjoner på burk när jag skall ha dem i en gryta. Vad finns i burken ? - "Skiten" som blir kvar när de dyra burkarna görs...
Dvs..små små hackade bitar, ofta "stammar" från champinjonerna, eller i värsta fall..."roten" med skit kvar. Men det Går ju om man ex. skall ha det i en gryta och inte är så noga.

En rolig sak var en chilisås jag skulle köpa i en affär förra veckan...det var affärens eget märke och 2 kr billigare. Men jämförelsepriset och kilopriset var 5 kr högre + att det var lika mycket i flaskan. Det är ofta så.
Även det förbenade toalettpappret som vissa affärer säljer. De är löst snurrade på rullen och svindyra i jämförelsepris.

Ett tips! - tryck på pappret ..sjunker det ihop....är det billiga priset en ren bluff..Försökte lära "min svärmor" det när vi bodde hos dem i 6 veckor. Kom hem med vissa saker och en sak var toalettpapper...jag hade köpt det dyra ..det blev mycket prat om det. Det jag köpte var mer på rullen, dyrare men kilopriset var billigare än det billiga de köpte. Så man kan säga att jag "fick" 3 toalettrullar på "köpet" - men det gick inte hem.
Det gick absolut inte att övertala,förklara och visa att det faktiskt var bättre på det sättet jag räknar på.
En annan sak var en matvara de köper...billig som bara den...men kilopriset gjorde att de likagärna kunnat köpa en dyrare likadan produkt, men få mer i "påsen" så att säga.

Jag vet..jag har blivit skadad av min far...men jag är stolt och glad över det.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flummet - 30 december 2011 23:45

 Kanske inte som jag ville, önskade eller tänkte..Livet är mer kaos än någonsin, men insett att jag behöver min ventil.Såhär natten innan Nyårsafton kanske det blir en nystart på min blogg ?. Jag vet inte, och vet inte om någon läser eller tittar in ...

Av Flummet - 25 februari 2010 12:18

    Men jag vet inte hur, vart eller om jag är Var.Idag åker jag upp med en kåpad kärra 24 mil tillbaka till staden och lägenheten jag bott i under 9 år. Just nu bor jag hos mina föräldrar igen och jag har åkt fram och tillbaka med bil och flyttk...

Av Flummet - 22 december 2009 22:32

*Singel - efter nära 10 år*Arbetslös - efter 7,5 år*Bostadslös till hälften.                                               Så livet kan bli ibland.... ...

Av Flummet - 3 december 2009 06:12

jag har tagit ett beslut som kommer påverka min framtid rejält.men kan tyvrr inget säga förrän allt ät fixat och klart... kram på er ...

Av Flummet - 29 november 2009 06:52

Det var ett tag sedan jag skrev här och det finns många orsaker... *en av orsakerna är att den där kassan som man Ska få hjälp utav och betalar in skatt till....beslutat att inte ge mig nåra pengar för min lite över 2 månaders sjukskrivnin...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se